Brandweb
Alexandra Hutanu
05.11.2020
[2018-2020] Ce-am realizat în 2 ani de CozoMap

Cine ne cunoaște sau urmărește pe Facebook știe că suntem o echipă de #foodlovers. „Ce mâncăm azi” a devenit ca un ecou care se aude în birou chiar de la ora 10. Și pentru că din pasiune apar cele mai frumoase idei, în 2018 am pornit cel mai dulce proiect pe bază de cozonaci – CozoApp & CozoMap.

#1 CozoApp

Proiectul a pornit de la o idee a Patriciei, CEO-ul nostru – cum ar fi dacă ar exista o modalitate prin care să afle unde găsește cozonaci calzi în acel moment în Iași? Așa am pornit CozoApp, aplicația mobilă care aduce împreună cererea și oferta de cozonaci. Practic, producătorii își adaugă în aplicație produsele, specificând prețul, gramajul, ingredientele și având posibilitatea de a adăuga imagini. Cei care își doresc să cumpere cozonac intră în aplicație, filtrează rezultatele în funcție de preferințe (localizare, preț) și contactează rapid producătorul.

Aplicația a fost lansată atât pentru dispozitive Android, cât și iOS, și poate fi descărcată gratuit. În doar câteva zile, am ajuns în top 10 aplicații din categoria „Mâncare și băutură”.

 

#2 CozoMap

De ce un proiect pe bază de cozonac? Pentru că este un desert îndrăgit de toți românii, care trezește nostalgii – amintește de cum frământa bunica aluatul, de cuptorul cu lemne, de mirosul de fum, de bucuria de a gusta prima bucată caldă. Și un desert care trezește atât de multe amintiri are puterea de a strânge oamenii.

Urmând aceeași idee, de a aduce oamenii împreună, am dus proiectul mai departe și am lansat, pe lângă CozoApp, prima hartă a cozonacilor – CozoMap, unde toți cei care fac cozonac, fie că sunt producători sau bucătari amatori, pot să se laude cu cozonacul frământat de ei. Astfel, în aprilie 2018, când am lansat CozoApp și CozoMap, am ajuns la aproape 10 mii de cozonaci adăugați pe hartă.

Vedeți câți cozonaci s-au pus pe hartă în fiecare sezon de cozonăcit aici: www.cozomap.ro.

 

#3 Live unboxing   

Pentru că suntem tare pofticioși și ne-am dorit să fim primii care încercă cozonacii adăugați în CozoApp, ne-am grăbit să comandăm imediat de la producători locali care și-au dorit să se promoveze prin intermediul aplicației noastre.

Astfel, am făcut și două sesiuni live de unboxing. Le puteți urmări mai jos:

 

#4 Eveniment caritabil alături de Politehnica Iași

Am venit cu o super provocare pentru echipa de fotbal Politehnica Iași, cu care colaborăm de mulți ani și care reprezintă echipa noastră de suflet. I-am provocat să lase echipamentul de fotbal pentru câteva ore și să se echipeze în schimb cu șorturi de bucătărie pentru a frământa cozonaci în scopuri caritabile.

Așadar, băieții s-au mutat din terenul de joc în atelierul de gătit de la Soft & Grace. „Meciul” nu a fost unul ușor, mai ales pentru jucătorii internaționali, care nu au avut ocazia până atunci să se antreneze în ale frământatului de cozonaci.

Evenimentul a fost transmis live pe Facebook și a strâns peste 27 mii de vizualizări. Puteți vedea videoul aici: 

În plus, evenimentul a fost remarcat de presă. Am avut multe mențiuni în media:

 

Evenimentul a fost organizat pentru bătrânii de la Căminul de Pensionari „Sf. Cuvioasă Parascheva”, cărora le-am donat cozonaci (nu pe cei făcuți de alb-albaștri – deși au ieșit delicioși).

 

#5 Apariție la PRO TV

Iar aparițiile la TV au continuat. Ideea noastră a stârnit interesul celor de la PRO TV, care ne-au vizitat sediul pentru a filma un reportaj:

 

#6 Nominalizare la Webstock Awards 2018

Veștile bune au continuat - anul 2018 ne-a adus și nominalizarea la Webstock Awards, categoria Mobile Applications.

 

#7 Am organizat un concurs alături de Simigeria Petru

Simigeria Petru a acceptat invitația noastră de a organiza împreună concursul CozoAmintiri, prin care am invitat publicul să împărtășească printr-un comentariu o amintire dragă legată de cozonac.

Iată câteva dintre #CozoAmintirile primite:

  • „Cozonaci cum făcea bunica nu am văzut. Erau mari, plini de umplutură și cel mai important mie îmi făcea un cozonăcel, doar al meu. Cozonăcelul era o hulubiță (porumbel) cu ochii și ciocul din bețe de chibrit, iar în prima zi după ce mă spălăm primeam cozonăcelul care îmi aducea multă bucurie.”
  • „Cei mai buni cozonaci făcuți de bunica. Cozonacii erau făcuți cu nucă din belșug, creșteau foarte bine la cuptorul cu lemne și erau foarte pufoși. Avea ea secretul ei!”
  • Copii fiind... În vinerea mare stăteam aliniați în jurul cuptorului și așteptam cu sufletul la gură ca bunica sa scoată cozonacii... aburind... cu umplutura dând pe dinafară... Un gust pe care nu l-am mai întâlnit...”
  • „Cei mai buni cozonaci erau cei pregătiți de bunica mea, copți în tăvi mari în cuptorul de la țară, unde mai înainte făcea un foc mare și îl încălzea puternic. Apoi de la prima oră a dimineții începea să facă aluatul, din ouă de la găinile din curte, zahăr, lapte călduț, făină, ulei, și multă coajă de lămâie și portocale. Crema era făcută din nuca măcinată, cacao, lapte cald, esențe și stafide. După ce lăsa aluatul la odihnit, îl întindea cu făcălețul și îl umplea cu multă cremă, ca apoi să îl ungă cu ouă bătute și lapte pentru a prinde culoare când se cocea. Iar când îi scotea cu lopata de lemn din cuptor umplea toată curtea a miros de cozonac. Era cel mai gustos cozonac.”
  • „Niciodată nu voi uita cozonacii bunicii, făcuți în cuptorul din curte, și nu ne dădea voie să mâncăm înainte de Sf. Paști.”

​​

La final am ales 15 câștigători care au fost premiați cu cozonaci pufoși de la Simigeria Petru.

 

#8 Extindere internațională

Lansarea de dinainte de sărbătorile de Paște din 2018 a avut atât de mult succes, încât am primit multe mesaje de la români din străinătate care și-ar fi dorit să poată adăuga și ei cozonaci pe hartă. Astfel, pentru campania de Crăciun din același an, am decis să extindem CozoMap la nivel internațional, special pentru românii din diaspora. Așa au apărut și primii cozonaci adăugați tocmai din America.

 

#9 CozoMap s-a auzit și la Virgin Radio

Darnici din fire, am trimis cozonaci proaspeți câtorva influenceri. Shurubel și Ionuț Bodonea de la Virgin Radio s-au bucurat tare mult de cadou, în stilul lor caracteristic:

Ionuț chiar a adăugat cozonacii pe hartă:

 

#10 Am împărtășit #CozoLove și clienților și partenerilor noștri

Și pentru că ne-am dorit să nu fim singurii care devorează cei mai buni cozonaci, cadoul de Crăciun din 2018 a fost pe bază de... cozonac, bineînțeles!

 

#11 Apariție la TVR Iași

La finalul anului 2019, Patricia și Paula au fost invitate la TVR Iași, la o discuție delicioasă despre cozonac și proiectul nostru.

 

#12 Invitație la Radio Hit

În aceeași perioadă, Patricia a fost invitată și la Radio Hit, unde a povestit despre CozoMap și a cucerit gazdele cu cozonac proaspăt.

 

#13Apariție la iLikeIT

La finalul anului 2020, am fost invitați la iLikeIT pentru a povesti despre CozoApp și CozoMap. Ne-am văzut din nou pe sticlă la Știrile PROTV și am avut ocazia de a aduce gustul cozonacilor tradițional moldovenești în capitala țării, ocazie cu care mulțumim patiseriei Select. 

Găsiți reportajul aici.

 

CozoMap & CozoApp se numără printre cele mai dragi proiecte ale noastre, la care am lucrat cu entuziasmul nostru specific, dar care recunoaștem că a fost puțin mai mare decât de obicei, mai ales pentru că am avut și „recuzită” - adică muuulți cozonaci. 

Înapoi la blog