Brandweb
Patricia Bertea
04.07.2016
8 Trenduri în web design – 2016 anul full-screen video

Decizia de a urma sau nu un anumit trend de web design trebuie să vină în urma nevoilor utilizatorilor și a afacerii dumneavoastră.

Fundal video full screen

Cel mai nou trend în web design vine să înlocuiască animația Flash – care oficial e o tehnologie ”moartă”, fiind și o alternativă la alte animații HTML5.

Un video așezat pe toată suprafața fundalului oferă mai multă implicare utilizatorului unui site și accentuează eticheta de „site de calitate”.

Deoarece viteza de internet crește pe tot globul, iar web designerii încep să învețe cum să folosească aceste filmulețe pe fundal ca un suport și nu ca să distragă utilizatorul de la conținut, putem să ne așteptăm să vedem acest tip de fundal destul de mult folosit de acum înainte.

http://y.co/

Meniul hamburger

Utilizatorii folosesc mai mult telefonul mobil sau tableta pentru a naviga pe site-uri decât o făceau înainte.

Meniul de tip "hamburger", utilizat în special pentru designul site-urilor/aplicațiilor mobile, a început să fie utilizat de designeri și pentru desktop.

Obiectivul este acela de a simplifica navigarea și a câștiga spațiu, ascunzând meniul în unul de tip hamburger. Este de înțeles de ce acest tip de meniu devine atât de popular, deoarece site-ul devine mai curat și mulți utilizatori sunt familiarizați cu acest pattern.

Nu se potrivește tuturor site-urilor. Dacă aveți un magazin online sau un site nou creat, este important ca meniul să fie vizibil tot pentru ca utilizatorii să se poată familiariza mai repede cu conținutul său.

 

Tehnica Parallax de scrolare

Această tehnică a prins contur în ultimii ani pe tot mai multe site-uri. Ea permite atât conținutului de deasupra fundalului, cât și fundalului în sine să se miște la diferite viteze pentru a crea iluzia de adâncime. Și această tehnică are punctele ei slabe:

- Tehnica Parallax de scrolare nu este recomandată pentru SEO

- Tehnica Parallax de scrolare reduce performanța site-ului din cauză că folosește multe elemente grafice și JavaScript

http://www.sbs.com.au/theboat/

 

Utilizarea Flat Design

Designul plat este folosit deja de câțiva ani în industrie și este în continuă dezvoltare. Deoarece device-urile și rezoluțiile acestora sunt din ce în ce mai mari, principiile designului plat se potrivesc.

A revenit puternic în trend mai ales după introducerea de către cei de la Google a Material Design, care poate fi considerat o versiune modernă a Flat Design.

Designul responsive

Viața unui designer devine mai complicată pe măsură ce utilizatorii adoptă mai multe dispozitive de pe care accesează un site. Atunci când realizați un design pentru web, designul responsive trebuie să fie de acum în prim plan.

Minimalismul revine

Minimalismul este în strânsă legătură cu designul responsive și cel plat. Din moment ce webul devine tot mai complicat, minimalismul câștigă teren și devine mai atrăgător.

Deoarece experiența de navigare a utilizatorilor devine mai importantă ca oricând, vom vedea din ce în ce mai multe statistici care să susțină designerii să revină la cele mai esențiale lucruri.

http://www.gitman.com/

 

Storytelling – sau povestea care atrage

Mergând pe un trend minimalist, storytellingul este cel ce face utilizatorul să se implice și să trăiască acea stare de flux (flow).

Conținutul este rege. Doar cele mai bune site-uri din punctul de vedere al conținutului și al designului vor rămâne în picioare. În 2016, storytellingul elaborat cu elemente de design vor avea în continuare un cuvânt greu de spus.

http://mcwhopper.com/

Web-design bazat pe carduri

Interfața unui site care expune informațiile sub forma unor carduri este un trend în plină creștere.

Pinterest și Microsoft au dat startul acestui trend, iar din ce în ce mai mulți designeri încep să le folosească. Cu ajutorul cardurilor de informații se poate prezenta mai multă informație utilizatorilor și sunt cea mai bună soluție în înlocuirea sliderelor vechi.

Sursa foto: Pinterest

 

Surse:

http://www.awwwards.com/be-careful-about-these-6-web-design-trends-in-2016.html

http://www.entrepreneur.com/article/253952

Înapoi la blog