Brandweb
Irina Cojocariu
04.12.2018
Comanzi online când vrei şi ridici comanda când poţi

Nu este așa că ar fi minunat să ridici comanda ta online oricând ai timp? Tocmai acest lucru este ceea ce îi atrage pe utilizatorii sistemului click & collect.

Multe persoane ce aleg shoppingul online se pot întâlni cu mici situații inconfortabile precum: nesincronizarea cu curierul, cozile mari de la ghișeele poștale sau verificarea constantă a cutiei poștale în speranța găsirii unui preaviz. Toate aceste situații au fost remediate prin intermediul sistemului click & collect. Pentru a înțelege mai bine acest serviciu, am discutat cu Cătălin Maftei, CEO la C Solution, care a creat și dezvoltat Poșta Panduri. Acesta a acceptat să ne răspundă câtorva întrebări.

 

Poți să ne spui ce înseamnă sistemul click & collect?

C&C, pe scurt, se rezumă la: comanzi online când vrei şi ridici comanda când poţi. C&C este un sistem DIY, o experiență 100% digitală, ce combină plata online şi livrarea comenzii într-un pachetomat, practic destinatarul nu se mai vede face2face cu curierul.

C&C crește în popularitate pentru: dorința clienților de a avea libertatea de a alege când doresc să-şi ridice comanda din pachetomat, creşterea costului forţei de muncă coroborat cu lipsa forţei de muncă, creşterea preţului serviciului de livrare la uşă și plata ramburs.

 

Care este piața țintă a acestui sistem?

Pe piaţă acum avem 4 tipuri de implementări: ecommerce pachetomate (poşta panduri), B2C (pick-up - drop off) prin GLS, DPD şi Fan, Pick-up în store (exemple de pionieri: Altex, Farmacia Tei, elefant), Last mile prin pachetomate şi PUDO în locaţiile PayPoint&Fan, DPD şi Cargus Urgent şi GLS.

Deşi PUDO este cea mai mare reţea, metoda C&C ecommerce este cea care creşte în popularitate, împărţită în ridicarea şi returul comenzii online.

 

De ce ar alege un client livrarea către pachetomat?

Există două motive pentru acest lucru: primul îl constituie dorința clienților de a avea libertatea de a alege când dorește să-şi ridice comanda din pachetomat și cel de-al doilea motiv - este mai ieftin.

 

Oferiți servicii de suport pentru clienți?

Da, avem support call center 24/7.

 

Care sunt punctele de colectare din România (pachetomatele)?
Acum am ajuns la 68 de pachetomate active naționale, în acest moment Poșta Panduri are cea mai mare rețea de pachetomate din România.

Bucureşti și Iflov (24), Cluj (4), Timişoara (4), Constanța (4), Piteşti (4), Galaţi (3), Braşov (3), Iaşi (2), Arad (2), Baia Mare (2), Satu Mare (2), Sinaia, Câmpulung, Bacău, Brăila, Râmnicu Vâlcea, Craiova, Ploieşti etc.

 

Ce companii livrează către pachetomate?

Avem 2 direcții: comercianții online înrolați în platforma PlatiOnline semnează actul adițional şi apoi livrează în pachetomate. Reţeaua Poșta Panduri este un system open&share, adică orice companie de curierat din România poate să semneze un contract cu noi şi apoi poate livra coletele în reţeaua de pachetomate.

 

Cum se poate înscrie o companie în sistemul click & collect?

Formularul pentru înscriere este online și poate fi accesat la adresa: https://postapanduri.ro/parteneriat-comerciant/

 

Pot anumite companii să opteze pentru instalarea unui pachetomat în sediul lor?

Da, planul nostru este să extindem rețeaua în locaţii indoor. Avem deja parteneri (Auchan, Farmacia Tei şi Bebe Tei) care ne-au contactat şi am instalat pachetomate în locaţiile lor.

 

Ce se întâmplă cu pachetul dacă nu este ridicat în 48h?

Coletele stau în pachetomat maxim 5 zile calendaristice. Zilnic, la ora 9, rulează automat un task care amintește tuturor destinatarilor despre coletul pe care îi așteaptă să fie ridicat. După această perioadă, coletul se întoarce la expeditor ca retur.

 

Sunt clienți care au primit mesaje prin care au fost anunțați că au 4 zile la dispoziție să ridice pachetul. Durata de ridicare variază?

Acesta este marele avantaj al metodei click & collect, faptul că ai libertatea de a ridica comanda oricând, dovadă fiind statistica de la momentul în care se trimite codul de ridicare:

Cum pot clienții să returneze produsele primite prin pachetomat?

Returul este inițiat de comerciantul expeditor, iar clientul primește pe email un cod de depunere pe care trebuie să-l scaneze la pachetomat. Ușa celulei se va deschide automat, iar clientul va depune coletul şi confirmă depunerea.

 

Plănuiți să lansați o aplicație pentru acest serviciu?

Da, aplicaţia este integrată în eWalletul https://plati.online/ 

 

Care sunt planurile de viitor pentru acest business?

Primul pas este să lansăm "staţia digitală PostaPanduri" în care vom acomoda şi noile pachetomate cu temperatura controlată în care vom livra şi produse ce necesită temperatura între 2 și 8 grade Celsius şi bancomate ATM împreună cu băncile partenere PlatiOnline. Pe termen mediu, planurile de dezvoltare se împart în mai multe direcţii: extinderea reţelei în locaţii noi, adăugarea de noi module în locaţiile existente pe măsură ce creşte volumul de colete și integrarea şi extinderea serviciului cu alte companii de curierat RO şi EU.

 

Pentru că interviul cu Cătălin ne-a făcut și mai curioși de sistemul click &collect, am vrut să aflăm și opinia unui utilizator. Întâmplarea face că Mădălina, colega noastră, a folosit acest sistem pentru cumpărăturile sale online și ne-a mărturisit că:

Experiența pe care o oferă Poșta Panduri este una foarte diferită față sistemul clasic de ridicare a comenzilor. Mi-a plăcut faptul că am fost notificată prin SMS de sosirea coletului și că l-am putut ridica în timpul meu liber. Tot ce a trebuit să fac este să mă prezint la locația din SMS și să tastez codul de acces. Consider că prin click & collect se pot rezolva multe probleme pe care sistemul clasic le are.

Cu ajutorul informațiilor primite din ambele părți, am putut reda într-un mod cât mai complet experiența de folosire a sistemului click & collect. Astfel, putem spune că acest sistem modernizează și revoluționează modul de livrare al coletelor, dar aduce și soluții pentru problemele poștei clasice. Experiența clientului devine mult mai ușoară și plăcută.

Înapoi la blog